Geschiedenis

Van heinde en ver stroomen jaarlijks duizenden bedevaartgangers naar Belgische plaatsje Hakendover. Een beroemd Brabantsch dorp gelegen tegen Tienen. Vermoedelijk is het een van de oudste dorpen van die streek. Volgende de legende van zijn kerk werd dit dorp gesticht rond het jaar 690.

In 690 na Christus besluiten drie maagden, naar verluid afstammelingen van Keizer Octavianus, in Hakendover en kerk te bouwen voor de Heilige Zaligmaker.

Het werk gaat van start, maar telkens wordt ´s-nachts afgebroken wat er de dag voorafgaand door de arbeiders is gemetseld.. Ten einde raars wenden de maagden zich to God.

Op de ‚dertiendach’ (16 januari) krijgen zij bezoek van een engel. Deze wijst hen de plaats aan die God welgevallig is en waar de kerk gebouwd mag worden. Het vriest die dag hard en er ligt een laag sneeuw. Rondom de plaats die de engel aanwijst, zien de drie maagden een spikdoorn staan in volle bloei, met daarin engelen die als vogeltjes zingen. Deze struik staat er nu nog. Een raaf bezorgt de drie maagden een brief van God, waarin staat dat Hij deze plaats heeft uitverkoren voor de bouw van een kerk. 

Twaalf arbeiders worden aan het werk gezet, maar zolang de bouw duurt, zijn er overdag steeds dertien mannen bezig. Bij het middagmaal en de uitbetaling verschijnen er telkens toch twaalf. De dertiende arbeider is de Zaligmaker zelf.

Omdat God de plaats en de kerk zelf heeft gewijd en geheiligd, worden drie bisschoppen die de kerk zelf willen inzegenen gestraft voor hun ongeloof. Pas nadat zij hun berouw tonen, wordt hun gezondheid hersteld.

© EB 2018